Faceți căutări pe acest blog

6 aprilie 2012

Dragostea pentru copii -un turn de fildes? Cat de mult ne cocolosim odraslele?

Imi iubesc copilul!
Pare un truism, stiu...imi iubesc copilul si incerc sa il protejez si sa il apar de lucrurile urate...DAR...
  • niciodata nu l-am cocolosit si nici nu vreau asta pe viitor..intotdeauan am incercat sa il las sa isi rezolve singur "problemele" si abia dupa am intervenit..
  • daca am vazut ca, la locul de joaca, sunt copii care trec prin faza "datului cu palmuta" si acestia chiar il ating pe Gogo, niciodata nu am sarit, asa cum fac unele mame sa il ia repede de acolo, cu expresii de genul: "Hai de aici, ca acest copil nu stie sa se joace/ parintii nu l-au educat cum trebuie!"..din contra, nu am intervenit, asteptand sa vad cu reactioneaza Gogo si tare mandra am fost cand vedeam ca el e raspundea cu un zambet..Am avut si noi, ce-i drept o periodaa de 1-2 luni cand descoperise datul cu palmuta si m-am simit oribil atunci cand mergeam in parc si il vedeam ca este marginalizat la prima abatere...foarta multa intoleranta caracterizeaza unele mame sau bone!
  • Incerc, pe cat posibil, sa nu intervin in jocurile lui cu alti copii la locul de joaca, sa nu ii ghidez eu modul de a interactiona si a se juca cu ceilalti copii.. stau la 1-2 metri distanta si doar daca vad ce e nevoie de interventia mea, imi fac simtita prezenta...poate si astfel, Gogo s-a obisnuit ca, atunci cand ajunge la spatiul de joaca o zbugheste la propriu de langa mine si nici nu ma mai baga in seama..e un copil sigur pe el (are si unele momente cand se mai agata de piciorul mamei, ca orice copil), dar e un copil sigur pe el la locul de joaca...e un copil care prefera sa se joace cu cei mari, intotdeauana e atras de grupurile de copii mai mari si de joaca lor si se infiltreaza singur in joaca lor, fara sa ceara voie chiar..

Revenind...imi iubesc copilul, dar nicodata nu l-am considerat un ou de cristal, nu l-am tinut intr-un turn de fildes...Am incercat, de mic, sa il obisnuiesc sa doarma in zgomot, e un copil care nu face mari pretentii atunci and trebuie sa doarma...nu a cerut nicoadata sa fie plimbat in brate prin casa, leganat pe picioare sau alte minunatii...dupa ce adoarme, pot sa merg si sa vorbesc fara grija in camera lui, pentru ca nu se trezeste la zgomote, lumina etc etc..



Tocmai de la acest subiect a pornit ideea acestei postari: Cat de mult ii cocolositi pe cei mici?


in final, sa va povestesc o intamplare...

Sub noi, locuiesc doi tineri cu pretentii de intelectuali care au un pitic cu 1 luna mai mare decat Gogo..buuuun, toate bune si frumoase...pana cand, au inceput sa emita pretentii de genul:
- intre 15 - 17 (cand doarme piticul lor), sa faceti liniste in TOATA casa! atentie, nu doar in camera lui Gogo care e deasupra camerei unde doarme copilul vecinilor (unde, de altfel, Gogo nici nu isi petrece timpul..e mai mult depozit de jucarii si camera de calcat), ci in TOATA casa! nu dati cu aspiratoul (nici daca ai o urgenta) si incercati sa mergeti tiptil si sa vorbiti in soapta, eventual.
Cam acestea sunt pretentiile vecinei de mai jos..
Buuunnn...i-am promis ca voi incerca, pe cat posibil, sa nu fac mare zgomot in intervalul 15-17, desi, ora 15 este ora cand Gogo se trezeste (el doarme de la 13-15) si se trezeste cu o mare energie si chef de joaca si chef de...aspirator...Gogo iubeste aspiratorul..pentru cine nu il cunmaoste, imaginati-va doar ca, la noi, aspiratorul trebie sa stea nonstop, in mijlocul casei, altfel face un scandal de toata pomina..Aspiratorul e jucaria de suflet a lui Gogo!...
tot din obsesia de aspirator, piticul, prizandu-se de smecherie, vine pe la bucatarie si varsa in mod intentionat condimentele pe jos, stiind ca, bineinteles, urmeaza aspiratorul...:)
asa s-a intamplat si ieri...pe la 16.30..stiind de interdictiile impuse de vecina, am indraznit, totusi sa bag aspiratorul in priza 2 minute in bucataria plina de seminte si condimente imprastiate pe jos etc etc
Peste vreo ora, cu o falca in cer si una in pamant, bate vecina la usa si, pe un ton aspru si cu mainile in sold incepe sa tipe si sa imi reproseze gestul facut, sugerandu-mi sa imi cumpar matura, folosind apelative gen "femeie!" (urasc femeile cu pretentii de "intelectuale", dar care la primul gest isi pun mainile in sold si arunca invective de acest gen) si infierand amenintari...de ce? nu pot sa inteleg...bucataria este in partea opusa a camerei unde doarme "micul printisor" ce nu trebuie deranjat, plus ca suntem la etaje diferite, plus ca apartametele noastre sunt foooarte spatioase..chiar asa se propaga zgomotul de la un biet aspirator intr-un spatiu de 90 m2? mi-e greu sa cred, in conditiile in care, odata, intr-o situatie de urgenta, am dat eu insami cu aspiratorul in bucatrie in timp ce Gogo al meu dormea in camera si nu a auzit nimic...
nu ideea in sine m-a deranjat, ci faptul ca de cateva luni ii respect cu strictete programul de somn al vecinului si, hop, se intampla o data sau de doua ori unele cazuri care necesita o interventie urgenta de 2 minute si acestia "sar cu parul", cum s-ar zice, pentru o astfel de mica abatere...doar nu e ca si cum as da cu aspiratorul in fiecare zi in intervalul 15-17...si, in plus, nu o sa restrictionez niciodata jocurile copilului meu, sa ii impun sa vorbeasca in soapta la 1 an si 7 luni, sa mearga tiptil, sa nu intre in camera sa, doar pentru ca unii parinti au pretentia de a avea liniste totala in TOT blocul atunci cand doarme odrasla lor...
Si noi avem deasupra noastra o vecina cu un caine urias ai carui pasi se aud perfect prin toata casa...si alti vecini mai tineri (de sus) obisnuiesc sa asculte muzica la un volum mai tare, dar niciodata nu m-am dus la usa lor sa emit astfel de pretentii..traim intr-o scara de bloc, nu la casa, la curte, asadar, trebuie sa fim constienti ca nu putem avea tot ce ne dorim, nu putem avea liniste deplina...
asadar, trebuie sa ii obisnuim de mici, pe pitici, cu astfel de inconveniente..

In concluzie, in opinia mea, un copil este asa cum il cresti tu, ca parinte! daca de mic l-ai obisnuit sa adorama leganat, plimbat prin casa, in intuneric deplin, in liniste deplina etc etc (si asta se aplica la orice..la mancat, la iesit la joaca), asa va trebui sa procedezi de fiecare data..aud de cazuri de copii care nu mananca decat in fata televizorului sau doar cand sunt reclame etc etc...toate aceste gusturi / preferinte /pretentii noi, parintii, le-am indus!
Nici un copil nu vine din burtica presetat astfel!



Niciun comentariu: