PRINCIPII ALIMENTATIE 0-6 LUNI
De la nastere
pana la 6 luni.
- Alimentatie
naturala – in exclusivitate lapte de san
- Alimentatie artificiala- lapte formula
- Alimentatie
mixta – lapte de san si formula de lapte
- Alimentatia diversificata - dupa 6 luni
- Primele 0-7 zile : alimentat la cerere, 15-16 ori/zi Aflam cantitatea supta in primele 7 zile dupa formula :
Unde - n este numarul de zile si L este cantitatea de lapte/zi
!!!Aceasta formula este orientativa in cazul alaptarii la san, cand laptele este stors in biberon.
Este utila in cazul alimentatiei artificiale sau mixte !!!
- Dupa varsta de 7 zile:
Aflam cantitatea
necesara dupa formula Alpert: L=(1/10
+ 200) ml
Orarul meselor
in primele 2-3 luni de viata:6.oo, 9.oo, 12.oo, 15.oo, 18.oo, 21.oo, 24.oo, 02.oo = 7-8 mese,
Sugarul dupa
luna a 3-a, va tinde sa-si scoata masa de noapte.
- Dupa 3-4
luni, tinde sa aiba 6-7 mese/zi de lapte de san sau formula sau mixt.
!!! Exista situatii cand mama are insuficient lapte
pentru bebelusul ei sau acesta este foarte mic si nu poate sa suga
corespunzator, iar curba ponderala este nesatisfacatoare, se poate adauga la
fiecare masa la san inca o mica cantitate de lapte praf, incepand de 30-40 de
ml pana la 6oml, si pe masura ce creste la 80-90ml, dar numai la
recomandarea medicului.
!!! Proba suptului ; se efectueaza atunci cand curba
ponderala a bebelusului nu este satisfacatoare si se vrea a se demonstra
hipogalactia materna.
Se schimba bebelusul in hainute curate, se cantareste,
apoi se pune la san si va suge de la ambii sani, dupa care se cantareste din
nou. Se face diferenta intre a doua valoare si prima valoare de la cantarire,
se apreciaza daca aceasta diferenta care reprezinta cat mananca bebelusul la
acea masa este egala cu cantitatea de lapte care corespunde varstei lui.
Proba suptului se va face numai la recomandarea medicului
Principii:
- Alimentele
noi se introduc in plina sanatate
- Introducerea alimentelor se face progresiv
- Diversificarea se face cu lingurita
- Nu se
introduc doua alimente simultan
- De preferat,
se introduce un singur aliment pe saptamana
- La primele
semne de varsatura, diaree, se intrerupe temporar alimentul nou
- Alimentul se
reia dupa normalizarea tolerantei digestive
- Copilul nu
trebuie fortat sa accepte un aliment
Prima etapa
De la 4 luni, la copilul alimentat artificial sau mixt:
!!! Pentru bebelusii
alimentati natural diversificarea se face in siguranta intre lunile 4-6.
Prima saptamana din luna a 4/6:
5-6 mese a 160-180ml
Se introduce
sucul de fructe in cantitate importanta in completare la masa de lapte de la
ora 9.oo-10.oo
- Sucul de
fructe: mar, portocala, lamaie, piersica, morcov,
- Se da progresiv cu lingurita
A doua zi- 2 lingurite etc pana la 12 lingurite de suc = 60 ml suc + lapte in completare
Se pastreaza restul de mese orele 06.oo, 13.oo, 18.oo, 21.oo , 24.oo. Lapte uman sau lapte formula.
A doua saptamana din luna a 4/6:
5-6 mese a 160-180mlSe pastreaza 30 de ml de suc de fructe la care se adauga treptat piureul de fructe.
Se da bebelusului la masa de la ora 9.00-10.00
- 30 ml de
suc + 1 lingurita piure de fructe
- 30 ml de
suc + 2 lingurite de piure de fructe
- …
- 30 ml de
suc + 30 ml piure de fructe + lapte in completare
- Piureul de
fructe nu se pastreza la frigider, se prepara si se consuma imediat!!!!
Se pastreaza
restul de mese orele 06.oo, 13.oo, 18.oo, 21.oo , 24.oo. Lapte uman sau
lapte formula.
Nu se recomanda:
banane , kiwi – pana la varsta de 8-9 luni !!!
Nu se recomanada : fragi, zmeura, capsuni- pana la varsta de 1 an !!!!
Nu se recomanada : fragi, zmeura, capsuni- pana la varsta de 1 an !!!!
A doua
saptamana din luna 4/6;
Se incepe
introducerea supei de legume:-morcov
-albitura (telina, pastarnac, patrunjel)
-700ml apa + 100g morcov+ 100g telina + 100g albitura
Se fierb la foc mic. Se strecoara
Nu se adauga sare!!!!!
Se dau bebelusului progresiv:
Se adauga la masa de la ora 12.oo-13.oo
Se pastreaza masa de fructe de la ora 9.oo-10.oo
Se pastreaza restul de mese orele 06.oo, 18.oo, 21.oo , 24.oo. Lapte uman sau lapte formula.
- prima zi 30ml
de zeama strecurata
- A doua zi
40 ml zeama strecurata…
- …
- 60ml+ lapte in completare.!!!
A treia saptamana din luna 4 / 6
Se pastreaza masa de fructe de la ora 9.oo-10.oo
Se imbogateste zeama de legume cu piureul de legume si
Se adauga carnea la piureul de legume pentru masa de la ora 12.oo-13.oo
La aceasta
varsta are voie cam 20-30g de proteine/zi, continute in 4- 5
lingurite de carne de pui sau vaca fiarta separat !!! Si tocata sau mixata.
Se introduce
carnea, treptat in piureul de legume.
-prima zi – 1
lingurita de carne-a doua zi – 2 lingurite de carne… etc pana la 4-5 lingurite de carne
Se pastreaza masa de fructe de la ora 9.oo-10.oo
Se pastreaza restul de mese orele 06.oo, 18.oo, 21.oo , 24.oo. Lapte uman sau lapte formula.
Se pastreza masa de fructe de la ora 9.oo-10.oo
Se pastreaza masa de legume cu carne ora 12.oo-13.oo
Se imbogatesc atat masa de fructe cat si masa de legume cu 3% orez, la portia de fructe sau de legume.
Se introduce pentru masa de la ora 21.oo fainosul, (cereale fara gluten), pana la 4 lingurite, la toata cantitatea de lapte pe care o bea la aceasta masa, in mod progresiv.
A treia saptamana din luna a 5/7
Se pastreaza
masa de fructe ora 9.oo- 10.ooSe pastreaza masa de legume cu carne ora 12.oo-13.oo
Se pot imbogati mesele de fructe si legume cu carne cu 1 lingurita de branza de vaci.
Se poate da o masa de branzica de vaca + fainos (orez 3%) sau orez instant 3% ora 17.oo
Se pastreaza masa de cereale, (4 - 5 ligurite de cereale fara gluten) de la ora 21.oo
Prepararea orezului:
100 de ml de
apa + o lingurita rasa de orez (3-4g pe lingurita).Se fierbe in clocot si se adauga apa pana la semnul de 100 ml de pe ibric, se strecoara, se paseaza : orez 3%.
Orezul se poate adauga in piureul de fructe sau in piureul de legume cu carne, sau in branzica de vaci.
Prepararea branzicii
de vaci:
500 ml de lapte
de vaca se fierb in clocot.Cat timp clocoteste se adauga 4-5 cp de calciu lactic pisate si se continua sa se clocoteasca pana incepe coagularea laptelui..Dupa clocotire se lasa sa se separe si se strecoara.
Prima saptamana din luna 6/8
Se pastreaza
masa de fructe ora 9.oo- 10.ooSe pastreaza masa de legume de la ora 12.oo-13.oo
Se incepe
introducerea galbenusului de ou, in schimbul
carnii, amestecat in piureul de legume, de 3 ori pe saptamana, alternativ cu
carnea.
Oul se fierbe
tare timp de 10 minute !!!Albusul se ofera sugarului dupa varsta de 1 an !!! Risc de reactii alergice. !!!
Se pastreaza masa de branzica cu orez si/sau cu fructe de la ora 17.oo
!!! Galbenusul de
ou se introduce treptat :
- Prima zi
1/8
- A doua zi
¼
- A treia zi
½
- A patra zi
¾
Urmatoarea saptamana se trece la administrarea unui galbenus intreg in legume alternativ cu carnea, 3 zile pe saptamana.
In luna a 6-a se
mai pot introduce legume :
Alaturi de
morcov, albituri (telina, pastarnac, patrunjel)
Dovlecel, rosie decojita, ceapa coapta si decojita,
Spanac pentru gustul legumelor
Mazare cruda, 2-3 bobite, pentru gustul legumelor piureDovlecel, rosie decojita, ceapa coapta si decojita,
Spanac pentru gustul legumelor
Teaca de fasole verde pentru gustul legumelor piure
De evitat !!!: mazarea si fasolea uscata, visinele, ciresele, prunele
A doua saptamana din luna 6/8
5 mese a 180-200ml/ziLapte uman sau formula de lapte, ora 06.oo
Se pastreaza masa de fructe, ora 9.oo- 10.oo.
Se pastreaza masa de legume cu carne sau cu ou, ora 12.oo- 13.oo
Se pastreaza masa de branzica , fructe, orez, ora 17.oo
Si se da
alternativ cu iaurt simplu care poate fi imbogatit cu orez
instant 1 lingurita rasa la paharul cu iaurt.
!!! Nu se dau iaurturi cu fructe !!!Se pastreaza masa de fainos, ora 21.oo
Din prima saptamana din luna a 7/9
5 mese a 180-200ml/zi
Lapte uman sau formula, ora 06.oo
Se pastreaza masa de fructe, ora 9.oo- 10.oo
Se pastreaza masa de legume, ora 12.oo- 13.oo
Ca alternativa
la carnea de pui/vaca, galbenusul de ou se poate
administra si ficat de pui la aceasta varsta.
Se pastreaza
masa de la ora, 17.oo
Se pastreaza masa de ora, 21.oo
Se pastreaza masa de ora, 21.oo
Ficat de pui -
preparare :
Este suficienta
o singura bucata de ficat de pui care se fierbe separat si se paseaza pentru a
fi adaugat in piureul de legume.
Din prima
saptamana din luna a 8a si luna a 9a
5 mese a
200ml/ziLapte uman sau formula imbogatit cu cereale 5%, ora 6.oo-7.oo
Se pastreaza
masa de fructe imbogatita cu orez, ora 9.oo-10.oo
Se pastreaza
masa de legume, carne sau ou sau ficat, care poate fi imbogatita cu
orez 3%, ora 12 :00-13 :00
Se pastreaza
masa de branzica sau iaurt, imbogatita cu fructe sau orez 3%, ora 17.oo
Se pastreaza
masa de lapte cu cereale, ora 21.oo
!!! La masa de
legume se poate adauga si cartoful care se piseaza in piureul de
legume de la masa de pranz sau se ofera sub forma de piure sugarului la masa de
la ora 17.oo
!!! Dupa luna a
8a sau a 9a se pot introduce si fainoasele sub forma de biscuiti, grisine,
paine
De exemplul : piure de mere cu 2-3 biscuiti simpli., de preferat pentru orele 9.oo-10.oo sau 17.oo
In luna a 9-a,
se poate introduce si mamaliguta alaturi de branzica sau de iaurt !!!!
Din prima saptamana din luna a 10a ,
a 11a, a 12a.
5 mese de
200ml/zi.
Lapte uman sau formula imbogatit cu cereale 5%, ora 6.oo-7.oo
Se pastreaza masa de fructe imbogatita cu orez sau biscuiti ora 9.oo-10.oo
Se pastreaza masa de legume, carne sau ou sau ficat, imbogatita cu orez 3%*, ora 12.oo- 13.oo
Se pastreaza masa de branzica sau iaurt, imbogatita cu fructe sau orez 3%, sau
Piure de cartofi cu branza sau iaurt,
Mamaliguta cu smantana, ora 17.oo
Se pastreaza masa de lapte cu cereale, ora 21.oo
*pentru masa de pranz orele 12.oo- 13.oo : putem introduce supa de zarzavat cu galusti sau taietei, ciorba de bors cu taietei.
Putem sa lasam si rosia in supe sau ciorbe si cartoful cubulete.
**rosia poate fi oferita ca atare, impreuna cu branzica la masa de la ora 17.oo,
Variante : budinci de spaghete cu branza si cu galbenus de ou, prajituri de casa simple.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu