Faceți căutări pe acest blog

11 iunie 2011

Schema de diversificare - model 2

De la pediatri citire:


PRINCIPII ALIMENTATIE 0-6 LUNI


De la nastere pana la 6 luni.
  1. Alimentatie naturala – in exclusivitate lapte de san
  2. Alimentatie artificiala- lapte formula
  3. Alimentatie mixta – lapte de san si formula de lapte
  4. Alimentatia diversificata - dupa 6 luni

  1. Primele 0-7 zile : alimentat la cerere, 15-16 ori/zi
  2. Aflam cantitatea supta in primele 7 zile dupa formula :
L=(n-1)x70

Unde - n este numarul de zile si L este cantitatea de lapte/zi

!!!Aceasta formula este orientativa in cazul alaptarii la san, cand laptele este stors in biberon.
Este utila in cazul alimentatiei artificiale sau mixte !!!

  1. Dupa varsta de 7 zile:
Aflam cantitatea necesara dupa formula Alpert: L=(1/10 + 200) ml
Orarul meselor in primele 2-3 luni de viata:
6.oo, 9.oo, 12.oo, 15.oo, 18.oo, 21.oo, 24.oo, 02.oo = 7-8 mese,
Sugarul dupa luna a 3-a, va tinde sa-si scoata masa de noapte.

  1. Dupa 3-4 luni, tinde sa aiba 6-7 mese/zi de lapte de san sau formula sau mixt.

!!! Exista situatii cand mama are insuficient lapte pentru bebelusul ei sau acesta este foarte mic si nu poate sa suga corespunzator, iar curba ponderala este nesatisfacatoare, se poate adauga la fiecare masa la san inca o mica cantitate de lapte praf, incepand de 30-40 de ml pana la 6oml, si pe masura ce creste la 80-90ml, dar numai la recomandarea medicului.

!!! Proba suptului ; se efectueaza atunci cand curba ponderala a bebelusului nu este satisfacatoare si se vrea a se demonstra hipogalactia materna.

Se schimba bebelusul in hainute curate, se cantareste, apoi se pune la san si va suge de la ambii sani, dupa care se cantareste din nou. Se face diferenta intre a doua valoare si prima valoare de la cantarire, se apreciaza daca aceasta diferenta care reprezinta cat mananca bebelusul la acea masa este egala cu cantitatea de lapte care corespunde varstei lui.
Proba suptului se va face numai la recomandarea medicului



Diversificarea alimentelor

Principii:
  1. Alimentele noi se introduc in plina sanatate
  2. Introducerea alimentelor se face progresiv
  3. Diversificarea se face cu lingurita
  4. Nu se introduc doua alimente simultan
  5. De preferat, se introduce un singur aliment pe saptamana
  6. La primele semne de varsatura, diaree, se intrerupe temporar alimentul nou
  7. Alimentul se reia dupa normalizarea tolerantei digestive
  8. Copilul nu trebuie fortat sa accepte un aliment



Prima etapa



De la 4 luni, la copilul alimentat artificial sau mixt:

!!! Pentru bebelusii alimentati natural diversificarea se face in siguranta intre lunile 4-6.



Prima saptamana din luna a 4/6:
5-6 mese a 160-180ml
Se introduce sucul de fructe in cantitate importanta in completare la masa de lapte de la ora 9.oo-10.oo
  • Sucul de fructe: mar, portocala, lamaie, piersica, morcov,
  • Se da progresiv cu lingurita
Prima zi - 1 lingurita
A doua zi- 2 lingurite etc pana la 12 lingurite de suc = 60 ml suc + lapte in completare
Se pastreaza restul de mese orele 06.oo, 13.oo, 18.oo, 21.oo , 24.oo. Lapte uman sau lapte formula.



A doua saptamana din luna a 4/6:
5-6 mese a 160-180ml
Se pastreaza 30 de ml de suc de fructe la care se adauga treptat piureul de fructe.
Se da bebelusului la masa de la ora 9.00-10.00
  • 30 ml de suc + 1 lingurita piure de fructe
  • 30 ml de suc + 2 lingurite de piure de fructe
  • 30 ml de suc + 30 ml piure de fructe + lapte in completare
  • Piureul de fructe nu se pastreza la frigider, se prepara si se consuma imediat!!!!
Se pastreaza restul de mese orele 06.oo, 13.oo, 18.oo, 21.oo , 24.oo. Lapte uman sau lapte formula.

Nu se recomanda: banane , kiwi – pana la varsta de 8-9 luni !!!
Nu se recomanada : fragi, zmeura, capsuni- pana la varsta de 1 an !!!!



A doua saptamana din luna 4/6;
Se incepe introducerea supei de legume:
-morcov
-albitura (telina, pastarnac, patrunjel)
-700ml apa + 100g morcov+ 100g telina + 100g albitura
Se fierb la foc mic. Se strecoara
Nu se adauga sare!!!!!
Se dau bebelusului progresiv:
Se adauga la masa de la ora 12.oo-13.oo
Se pastreaza masa de fructe de la ora 9.oo-10.oo
Se pastreaza restul de mese orele 06.oo, 18.oo, 21.oo , 24.oo. Lapte uman sau lapte formula.
- prima zi 30ml de zeama strecurata
  • A doua zi 40 ml zeama strecurata…
  • 60ml+ lapte in completare.!!!



A treia saptamana din luna  4 / 6

Se pastreaza masa de fructe de la ora 9.oo-10.oo
Se imbogateste zeama de legume cu piureul de legume si
Se adauga carnea la piureul de legume pentru masa de la ora 12.oo-13.oo

La aceasta varsta are voie cam 20-30g de proteine/zi, continute in 4- 5 lingurite de carne de pui sau vaca fiarta separat !!! Si tocata sau mixata.
Se introduce carnea, treptat in piureul de legume.
-prima zi – 1 lingurita de carne
-a doua zi – 2 lingurite de carne… etc pana la 4-5 lingurite de carne

Se pastreaza masa de fructe de la ora 9.oo-10.oo
Se pastreaza restul de mese orele 06.oo, 18.oo, 21.oo , 24.oo. Lapte uman sau lapte formula.



A patra saptamana din luna a 4/6
Se pastreza masa de fructe de la ora 9.oo-10.oo
Se pastreaza masa de legume cu carne ora 12.oo-13.oo
Se imbogatesc atat masa de fructe cat si masa de legume cu 3% orez, la portia de fructe sau de legume.
Se introduce pentru masa de la ora 21.oo fainosul, (cereale fara gluten), pana la 4 lingurite, la toata cantitatea de lapte pe care o bea la aceasta masa, in mod progresiv.




A treia saptamana din luna a 5/7
Se pastreaza masa de fructe ora 9.oo- 10.oo
Se pastreaza masa de legume cu carne ora 12.oo-13.oo
Se pot imbogati mesele de fructe si legume cu carne cu 1 lingurita de branza de vaci.
Se poate da o masa de branzica de vaca + fainos (orez 3%) sau orez instant 3% ora 17.oo
Se pastreaza masa de cereale, (4 - 5 ligurite de cereale fara gluten) de la ora 21.oo



Prepararea orezului:
100 de ml de apa + o lingurita rasa de orez (3-4g pe lingurita).
Se fierbe in clocot si se adauga apa pana la semnul de 100 ml de pe ibric, se strecoara, se paseaza : orez 3%.
Orezul se poate adauga in piureul de fructe sau in piureul de legume cu carne, sau in branzica de vaci.


Prepararea branzicii de vaci:
500 ml de lapte de vaca se fierb in clocot.
Cat timp clocoteste se adauga 4-5 cp de calciu lactic pisate si se continua sa se clocoteasca pana incepe coagularea laptelui..Dupa clocotire se lasa sa se separe si se strecoara.




Prima saptamana din luna 6/8
Se pastreaza masa de fructe ora 9.oo- 10.oo
Se pastreaza masa de legume de la ora 12.oo-13.oo
Se incepe introducerea galbenusului de ou, in schimbul carnii, amestecat in piureul de legume, de 3 ori pe saptamana, alternativ cu carnea.
Oul se fierbe tare timp de 10 minute !!!
Albusul se ofera sugarului dupa varsta de 1 an !!! Risc de reactii alergice. !!!
Se pastreaza masa de branzica cu orez si/sau cu fructe de la ora 17.oo

!!! Galbenusul de ou se introduce treptat :
  1. Prima zi 1/8
  2. A doua zi ¼
  3. A treia zi ½
  4. A patra zi ¾

Urmatoarea saptamana se trece la administrarea unui galbenus intreg in legume alternativ cu carnea, 3 zile pe saptamana.




In luna a 6-a se mai pot introduce legume :
Alaturi de morcov, albituri (telina, pastarnac, patrunjel)
Dovlecel, rosie decojita, ceapa coapta si decojita,
Spanac pentru gustul legumelor
Mazare cruda, 2-3 bobite, pentru gustul legumelor piure
Teaca de fasole verde pentru gustul legumelor piure
De evitat !!!: mazarea si fasolea uscata, visinele, ciresele, prunele


A doua saptamana din luna 6/8
5 mese a 180-200ml/zi
Lapte uman sau formula de lapte, ora 06.oo
Se pastreaza masa de fructe, ora 9.oo- 10.oo.
Se pastreaza masa de legume cu carne sau cu ou, ora 12.oo- 13.oo
Se pastreaza masa de branzica , fructe, orez, ora 17.oo
Si se da alternativ cu iaurt simplu care poate fi imbogatit cu orez instant 1 lingurita rasa la paharul cu iaurt.
!!! Nu se dau iaurturi cu fructe !!!
Se pastreaza masa de fainos, ora 21.oo




Din prima saptamana din luna a 7/9

5 mese a 180-200ml/zi
Lapte uman sau formula, ora 06.oo
Se pastreaza masa de fructe, ora 9.oo- 10.oo
Se pastreaza masa de legume, ora 12.oo- 13.oo
Ca alternativa la carnea de pui/vaca, galbenusul de ou se poate administra si ficat de pui la aceasta varsta.
Se pastreaza masa de la ora, 17.oo
Se pastreaza masa de ora, 21.oo



Ficat de pui - preparare :
Este suficienta o singura bucata de ficat de pui care se fierbe separat si se paseaza pentru a fi adaugat in piureul de legume.





Din prima saptamana din luna a 8a si luna a 9a
5 mese a 200ml/zi
Lapte uman sau formula imbogatit cu cereale 5%, ora 6.oo-7.oo
Se pastreaza masa de fructe imbogatita cu orez, ora 9.oo-10.oo
Se pastreaza masa de legume, carne sau ou sau ficat,  care poate fi imbogatita cu orez 3%, ora 12 :00-13 :00
Se pastreaza masa de branzica sau iaurt, imbogatita cu fructe sau orez 3%, ora 17.oo
Se pastreaza masa de lapte cu cereale, ora 21.oo


!!! La masa de legume se poate adauga si cartoful care se piseaza in piureul de legume de la masa de pranz sau se ofera sub forma de piure sugarului la masa de la ora 17.oo


!!! Dupa luna a 8a sau a 9a se pot introduce si fainoasele sub forma de biscuiti, grisine, paine

De exemplul : piure de mere cu 2-3 biscuiti simpli., de preferat pentru orele 9.oo-10.oo sau 17.oo

In luna a 9-a, se poate introduce si mamaliguta alaturi de branzica sau de iaurt !!!!



Din prima saptamana din luna a 10a , a 11a, a 12a.


5 mese de 200ml/zi.

Lapte uman sau formula imbogatit cu cereale 5%, ora 6.oo-7.oo
Se pastreaza masa de fructe imbogatita cu orez sau biscuiti ora 9.oo-10.oo
Se pastreaza masa de legume, carne sau ou sau ficat, imbogatita cu orez 3%*, ora 12.oo- 13.oo
Se pastreaza masa de branzica sau iaurt, imbogatita cu fructe sau orez 3%, sau
Piure de cartofi cu branza sau iaurt,
Mamaliguta cu smantana, ora 17.oo
Se pastreaza masa de lapte cu cereale, ora 21.oo
*pentru masa de pranz orele 12.oo- 13.oo : putem introduce supa de zarzavat cu galusti sau taietei, ciorba de bors cu taietei.
Putem sa lasam si rosia in supe sau ciorbe si cartoful cubulete.
**rosia poate fi oferita ca atare, impreuna cu branzica la masa de la ora 17.oo,
Variante : budinci de spaghete cu branza si cu galbenus de ou, prajituri de casa simple.

Niciun comentariu: