Faceți căutări pe acest blog

19 octombrie 2012

Enteroviroza: o saptamana de cosmar

La fix o luna de la inceperea cresei, Gogo s-a ales cu o enteroviroza de toata frumusetea..Din ce mi-am dat seama, nu a luat acest virus de la cresa, ci de la locurile de joaca..Si din ce am inteles de la pediatrii pe care i-am vizitat in aceasta perioada, ar fi o adevarata "epidemie" cauzata de acest virus, in Bucuresti. Si Fitzi trece prin aceleasi simptome care indica acelasi virus (desi piticii nu s-au intalnit in aceasta perioada, deci nu aveau cum sa transmita boala unul altuia).
 
 
 
 
 
Totul a inceput cu scaune moi (care au devenit apoase la 3 zile), cu un miros neplacut si puternic, continuand cu voma, dureri mari de burtica, balonari si culminand, a 5-a zi cu febra..2 zile de febra mare...Toate acestea au rezultat cu o scadere in greutate si scaderea capacitatii de aparare organismului piticului...
Abia acum, la fix 2 saptamani de la debutul bolii, pot spune ca Gogo si-a revenit aproape complet, in sensul ca boala l-a slabit atat de mult, noptile nedormite l-au obosit atat de tare, incat, atunci cand inchideam becul la 8.30/9.00 si ii sugeram sa mergem la nani, Gogo nu riposta deloc, iar dimineata abia reuseam sa il trezesc undeva pe la 7-7.15..
 
Am reusit sa il punem pe picioare fara a apela la antibiotice (pana la varsta asta de 2 ani si 1 luna nu i-am dat niciodata antibiotice si vreau sa il tin cat mai mult timp fara sa apelez la antibiotioce), desi una dintre pediatrele care l-au consultat (mai de moda veche) mi-a prescris antbiotic si mai avea putin si imi recomanda perfuzii pentru rehidratare...
Greseala mea a fost aceea ca primele 2 zile de scaune anormale le-am pus pe seama eruptiei maselelor (mai asteptam sa erupa 4 maselute si vom avea dentitia completa) si nu am intervenit cu nimic, decat cu faptul ca am eliminat din alimentatie fructele sau alte alimente strict contraindicate in diaree..Dar nu am actionat cu un regim alimentar strict sau cu medicamente decat in a 2-a seara..Seara in care a vomitat tot ce mancase in ziua respectiva, dupa ce a avut o criza puternica de dureri insuportabile de burtica si greata (ne speriasem atat de tare incat ne pregateam deja sa mergem la spital, fiind undeva ora 21), criza ce s-a finalizat prin episodul de voma, dupa care s-a linistit.
 
Este un virus tare pacatos..Nu ne-am lamurit daca a fost Rotavirus sau un alt tip de virus, pentru ca nu i-am facut analizele, nici un pediatru neindicandu-ne acest lucru..toti s-au axat pe tratarea efectelor..
 
Noi am actionat (la sfatul medicilor) cu un tratament bazat pe:
- lapte praf fara lactoza
- saruri de rehidratare Humana Elektrolit
- Debridat, Hidrasec, Enterol
- medicamente homeopate: Nux Vomica
 
Dupa ce si-a revenit, am inceput si un tratament in forta de vitaminizare (pentru ca a pierdut cam 500 de grame in greutate, ceea ce e foarte mult pentru greutatea si varsta lui, el avand inainte de boala undeva la 13 kg): sirop Multisanostol fara zahar (un complex de vitamine pentru copii) si Ferrum Metallica (indicat pentru prevenirea anemiei feriprive).
 
 

6 comentarii:

CLAUDIA POPESCU spunea...

Buna dimineata! Sa sti ca ti-am citit pe parcursul timpului blogul cap-coada si ceea ce scri tu e util si interesant, multe in cresterea fiicei mele de 1 an si 7 lui de la tine le-am preluat. Si acum cand vad pe fb ca ai mai postat ceva, imediat citesc artticulul respectiv. Multumesc! O zi frumoasa! sanatate lui Gogo.

tZU spunea...

multumesc frumos pt aprecieri! Gogo are acum 2 ani si 1 luna, deci sunt de varste apropiate! astept cu drag orice sugestii..:)

Anonim spunea...

un blog cu informatii foarte utile. citesc toate postarile tale si ma ajuta in cresterea copilului meu. astept cu nerabdare urmatoarele postari.

Anonim spunea...

un blog cu informatii foarte utile. citesc toate postarile tale si ma ajuta in cresterea copilului meu. astept cu nerabdare urmatoarele postari.

claudia spunea...

Hello.....de 3 zile am inceput sa-i dau si lui bogdi sanostol fara zahar(am cerut la farmacie ceva pt pofta de mancare,inafara de vit c,care nu prea a avut efect)....intrebarea mea....sti cumva cat timp trebuie administrat si cat pauza....ca am citit pe net,ceva de genul o luna administrare,o luna pauza.....sau 10 zile pe luna....bogdi are 2 ani si 2saptamani.....stii ceva? multumesc

tZU spunea...

eu i-am dat cate 15 ml timp de o luna..apoi am facut pauza. am remarcat o crestere a poftei de mancare