Faceți căutări pe acest blog

13 aprilie 2013

ANTANTE - crese de stat la standarde europene (in Bucuresti)

Va scriam mai devreme despre cresa unde merge Gogo de la 2 ani..o cresa de stat, dar cu dotari de cresa privata...mai exact, nu este o cresa per se, ci se doreste a fi un Centru de ingrijire si educatie timpurie, care face parte dintr-un sistem special de cateva astfel de centre in Bucuresti - Centrele de îngrijire şi educaţie timpurie ANTANTE - beneficiind de standarde de funcţionare elaborate pe baza recomandărilor europene.
 
Inainte de a ma intoarce la serviciu (am stat 2 ani de zile acasa in CIC cu Gogo), de fapt, de cand a Gogo a implinit un an am inceput disperata sa ma interesez de crese..Bunicii nu locuiesc in Bucuresti, ideea de a avea o bona era respinsa din start, iar optiunea unei crese private nu ma incanta, din punctul de vedere al costurilor materiale presupuse..
..si tot cautand infrigurata pe internet despre cresele din Bucuresti, am dat de centrele ANTANTE.
 
Centrele ANTANTE reprezintă un nou model de creşe pentru că este bazat pe conceptul de educaţie timpurie, iar in Romania acest concept este o nouă viziune asupra creşterii si dezvoltării copilului, un mod de lucru bazat pe învăţare prin joc, îngrijire şi protecţie.
 


 
În total, în Capitală au fost deschise cateva astfel de creşe moderne de stat în ultimii ani, în cadrul unui proiect implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti. Noutatea cu care vin Centrele ANTANTE constă în faptul că sunt gândite potrivit conceptului de <educaţie timpurie>, care a a apărut mai întâi în Franţa, apoi în toate ţările dezvoltate. Esenţa acestui concept: fiecare copil e diferit, fiind încurajat să comunice adulţilor nevoile, dorinţele, emoţiile, etc
 
Astfel, la o grupa de aproximativ 20 de copii exista 2 educatoare, 3 ingrijitoare si doi pedagogi. Pe langa acaesta, mai exista un bucatar, o asistenta medicala, un portar/paznic care (supra)vegheaza prin sistemul de camere inclusiv ce se intampla in interiorul cresei.
Eu sunt tare multumita de cum a evoluat pana acum Gogo..in fiecare zi desfasoara tot felul de activitati educative, iar rezultatele sunt postate in fiecare zi pe panoul de la intrarea in cresa.
A invatat fel de fel de poezii, fredoneaza cantecele, stie sa foloseasca singur foarfeca, lipiciul, sa picteze, sa modeleze cu plastilina etc etc
 
Fiecare sarbatoare ne intampina intr-un decor de poveste..doamnele de acolo muncesc mult si dau dovada de extrem de multa imaginatie in decorarea incaperilor..vedeti aici ce minunatii au creat din hartie, pentru a marca sosirea primaverii..
 
Personalul acorda o atentie marita comportamentului si modului in care evolueaza fiecare copil..la sfarsitul zilei primim cate o fisa in care sunt prezentate rezultatele fiecarei activitati desfasurate de copilul din dotare pe ziua respectiva: daca a mancat tot, daca a mai cerut o portie, cat a dormit, daca cere la olita etc etc..
Daca sesizeaza schimbari in comportamentul copilului sau cateva "nereguli", pedagogul abordeaza fiecare parinte si ii aduce la cunostinta observatiile sale..de ex, mai nou, am fost atentionata ca Gogo al meu ciupeste copiii si este destul de brutal uneori, smulgand jucariile din mainile copiiilor, in loc sa ceara frumos voie etc etc..
Am avut o discutie cu el si Gogo mi-a promis solemn ca va fi cuminte si ca ii va pupa pe copii (in loc sa ii ciupeasca)..mai ales pe fetite..:)
 
Per total, sunt extrem de incantata de serviciile acestui centru...si ca sa amintesc si de preturi, asa cum spuneam in titlul postarii, serviciile sunt asemanatoare creselor de stat, ajungand la 10 ron/zi pentru mancare.
 
 
 

8 comentarii:

Roxana Carastanef spunea...

Buna Iulia,
Ai putea sa imi dai mai multe detalii legate de procesul de inscriere a piticului?
Pe mine m-ar interesa s ail dau din toamna cand Victor va avea 1 an si 3 luni.
Tinand cont ca e cresa de stat ai intervenit cu vre-o atentie pe undeva?
Multumesc mult,
Roxana

OANNABLUEEYES spunea...

Va rog....vreau si eu ajutor pt a baga copilul la cresa....sotul meu lucreaza dar fara contract iar eu pt a ma angaja trebuie sa duc pe bebe la cresa pt k nu am cu cn sa-l las....dar cica fara adeverinta de salariat nu mi-l primeste....ajutor!!!!!

tZU spunea...

asa este..ti se solicita la inscriere adeverinta de salariu..sfatul meu este sa mergi personal la una din cresele antante si sa vb cu directoarea de acolo..poate vei gasi intelegere, pana iti rezolvi situatia ocupationala..mult succes

Unknown spunea...

Neata!
Iulia ma ajuti si pe mine te rog cu mai multe detalii referitoarele la cresa la care merge piticul tau? Citec mereu articolele tale si stiu ca esti incantata de cresa, de asemenea stiu ca te-ai documentat f bine inainte a-l incrii. Pitica mea are 2 ani si in decembriie ii vine si un fratior , ne-am gandit mult si cred ca ne-ar fi de folos sa o lasam la o cresa. Am inceput sa ma informez despre centrele de care vorbeai din pacate nu am avut mult noroc sa gasesc foarte multe informatii, deoarece pagina lor este suspendata si nici macar nu stiu care ar fi cel mai apropiat sediu de mine. Din articolele tale mi-am dat seama ca locuim relativ aproape asa ca am sa te rog sa ma ajuti daca esti draguta cu cateva detalii referitoare la cresa la care mergeti voi daca nu cer prea mult. O zi frumoasa va doresc !

tZU spunea...

buna..sunt cam 10 astfel de crese in bucuresti..criteriile sunt ca si a o cresa de stat, cu preferinta pentru parintii care locuiesc in zona..deci in fucntie de zona in care locuiesti, poti selecta cresa si deune dosarul..eu am fost cam prin ianuarie-februarie sa ma interesez, asta insemana cu 9 luni inainte de a-l duce la cresa..sfatul meu e sa vb cu directoarea centrului unde vrei sa iti duci copilul..mai multe informatii gasesti si pe FB pe @antante educatie prin joc...intreaba-i si pe ei, ei ar trebui sa stie mai multe, sunt contul lor de FB..mult succes

Unknown spunea...

Iti multumesc frumos !

Anonim spunea...

salutare. eu as dori sa imi dau fata la cresa. in noiembrie face 2 anisori . asi vrea sa o dau din toamna sau chiar mai devreme ca trebuie s aincep munca. care este procedeu pentru insciere. va implor sa ma ajutati. stau in zon amall vitan.
astept raspuns pe adresa de email en_gabriela@yahoo.com

Irina spunea...

"portar/paznic care (supra)vegheaza prin sistemul de camere inclusiv ce se intampla in interiorul cresei" pe naiba..e un portar care sta afara la usa si nu lasa pe nimeni sa intre(centrul Ozana). Am vrut sa intru si sa vorbesc cu directoare si a venit ea la usa, nu m-a lasat inauntru sa vad si eu despre ce e vorba cu aceasta cresa, ceea ce mi s-a parut dubios.