Sunt multe mituri adanc inradacinate in Romania, in ceea ce priveste diversificarea si momentul introducerii in alimentatie a aunor alimente...Ciudat, unele mamici combat sus si tare introducerea mai devreme de 3+4 ani a unor alimente in alimentatia copiilor (nuci, ciuperci, carne de porc), dar, pe de alta parte, nu prisosesc sa le ofere piticilor dulciuri din comert, sa faca sosuri pe baza de faina, rantasuri etc etc..dar asta este alta poveste...
Revenind...de la 1 an si 6 luni i-am introdus piticului in alimentatie ciupercile Champignon!
De ce am luat aceasta decizie?
- sunt foarte bogate in vitamina D
Ciupercile reprezinta singurul aliment de origine vegetala ce contine vitamina D!!! Cu cat nivelul de radiatii ultraviolete B este mai mare, cu atat mai multi steroli vegetali se transforma in vitamine. Ciupercile contin: apa in proportie de 82-92%, substante minerale, diferite zaharuri, subtante proteice, grasimi, vitamina A, B1, B2 si D; acizi organici.
- contin vitamina B
100 de grame de ciuperci contin: 16 mg de vitamina B9; 3,6 mg de vitamina B3; 1,5 mg de vitamina B5; 0,4 mg de vitamina B2; 0,1 mg de vitamkna B1; 0,1 mg de vitamina B6; 0,3 mg de cupru; 0,5 mg de fier; 9,0 mg magneziu; 86,0 mg de fosfor; 318 mg potasiu; 9,3 mg seleniu; 0,5 mg zinc si fibre. Consumand cate 3 ciuperci ii asiguri organismului doza zilnica de vitamina B12.
- stimuleaza sistemul imunitar si sunt bogate in antioxidanti
Banalele ciuperci Champignon ar putea aduce, la randul lor, semnificative beneficii sanatatii. Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca doar cateva ciuperci au de 12 ori mai multa cantitate de L-Ergothioneine, un puternic antioxidant, decat germenii de grau si de patru ori mai mult decat ficatul de pui, considerate pana acum ca fiind cele mai importante surse.
- sunt bogate in proteine
Dintre toate legumele, ciupercile sunt considerate cel mai bun substitut pentru carne. Mai mult, spre deosebire de carne, ciupercile sunt mult mai uşor de digerat, procesul de digestie necesitând un consum mai mic de energie din partea organismului. Sunt de asemenea si o buna sursa de riboflavina, niacina, şi seleniu. Seleniul este un antioxidant care lucrează cu vitamina E pentru a proteja celulele de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi.
Cand pot fi ciupercile introduse in alimentatia copilului?
Aici parerile difera. Sunt opinii care recomanda introdicerea ciupercilor in alimentatia copilui de la 8 luni, altii de la 3 ani (pe considerentul ca pot fi toxice si se digera greu). Fiecare parinte va decide in aceasta privinta, dupa o documentare.
http://www.babyfood101.com/mushrooms_baby_food_recipes/
http://www.homemade-baby-food-recipes.com/mushrooms-baby-food.html
http://bebster.ro/articole/ciupercile-aliment-sanatos-beneficii-pentru-sanatate-betaglucani-cancer
http://diversificare.ro/alimente/2011/11/ciuperci-pentru-vitamina-d/
http://www.csid.ro/dieta/de-ce-sunt-ciupercile-super-alimente-6434310/
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu