Faceți căutări pe acest blog

18 mai 2011

Trucurile mele pentru a câstiga timp în bucatarie

Înainte de a incepe diversificarea mâncării lui Gogo ma gândeam ca nu am timp de nimic..adevarata provocare a inceput odata cu varsta de 6 luni, cand Gogo a inceput sa pape 3 mese pe zi, plus o gustare uneori. Încerc sa pastrez un oarecare program de masa (10 -14 -18 - cu variațiile de rigoare) pentru cele 3 mese de "mâncare adevarata".
Calculand timpul dedicat prepararii / pregatirii mesei, timpul de masa propriu - zis (Gogo se plicitseste in timpul mesei si uneori masa dureaza si o ora cu pauzele de rigoare), plus spalat, strans, curatat scăunelul de masa si tot din jur (de cand a descoperit lingurita are pretentia sa pape de unul singur si totul in jur devine o scena pictata cu papa de bebei) - ajungi la concluzia ca nu mai ramane timp prea mult timp pentru altceva...



Nu mai spun ca Gogo nu accepta biberon / canita magica sau nu, cu cioc flexibil sau nu...si tot ce este lichid trebuie sa pape cu lingurita..imaginati-va deci cam cat dureaza masa de seara (laptic formula) dat la lingurita sau sucurile de fructe de dimineata..etc etc..:)
Practic ramâne foarte putin timp liber intre cele 3 momente ale zilei, momente in care trebuie sa "il adorm" (uneori are nevoie de companie ca sa adoarmă), sa iesim la plimbare, sa ne drăgălim si noi putin - si iată că ziulica a trecut.. (si acesta este numai timpul dedicat treburilor bebeluşeşti, neluand in calcul si treburile casnice de zi cu zi).
La inceput am incercat sa ii gatesc in fiecare zi, dar am ajuns la concluzia ca e mai important pentru bebe sa te joci cu el, sa interactionezi, decat sa iti petrecti tot timpul trebăluind in bucatarie, fierband 3 felii de morcov si doua de păstârnac.
Ca sa castig putin timp, am recurs la cateva trucuri:
- gătesc pentru mai multe zile si congelez mâncarea pe care o servesc de obicei la pranz (expertii afirma la unison ca, prin congelare, alimentele îsi păstrează prospeţimea, deoarece temperatura scăzută încetineste activitatea enzimelor care descompun alimentele atunci când sunt păstrate la temperaturi obisnuite.)  Folosesc de obicei steamer-ul pentru ca este foarte practic.


Dupa ce e gata papica, o stochez in recipiente speciale si o bag la congelator. Mai nou am descoperit ca pot sa stochez foarte bine păpica si in borcanasele in care a fost mancare pentru bebelusi, cu capacul care se inchide etans. (mentionez ca ii dau mancare in borcanele doar atunci cand plecam in deplasare, si asta se intampla extrem extrem de rar).
Notă
  • congelarea in borcanele de sticlă nu e tocmai recomandata, pentru ca acestea pot crapa..etc..de aceea, e de preferat (daca tot o facem) sa umplem borcanelul doar pe 3 /4 , sa lasam loc mancarii sa se dilate (in procesul de congelare). :
  • mancarea congelată o consum in maximum 4-5 zile (prefer sa nu o tin prea mult).
  •  eu nu congelez mancarea care contine cartofi (pentru ca am inteles ca provoaca gaze)..acestia ii prepar pentru o zi, maxim două;
  • de asemenea, din ce m-am documentat, am inteles ca e recomandat, pe cât posibil, sa pregatesti piure-ul dintr-o singura leguma, pentru ca bebe sa se obisnuiasca mult mai rapid cu gusturile fiecarei legume in parte..
  • borcanelele cu papică le introduc imediat dupa blenduire la congelator (le racesc rapid), pentru a nu lasa timp bacteriilor sa se acumuleze;
  • nu recongelez niciodata mancarea decongelata.


- carnita o fierb (cantitate mai mare) si o congelez de asemenea. Din ce am citit, peștele si carnea îsi păstrează toate substanţele nutritive atunci când sunt congelate, deoarece proteinele si vitaminele A si D, conţinute în aceste alimente, nu se pierd prin congelare. Pentru congelat cărnița foarte utile imi sunt tăvitele pentru cuburi de gheata de la congelator.


- pentru fiecare zi, imi fac "planul de bătaie" de cu seara (imi trasez deja in minte meniul pentru a doua zi), ca atunci cand bebe se trezeste dimineata, sa stiu exact ce ii pregatesc si astfel sa ma incadrez cu o variatie foarte mica in programul de masa 10-14-18;
- seara scot din congelator borcanasul cu papa pentru pranz si il las sa se dezhete de la sine in frigider;
- sucurile de fructe si masa de fructe le prepar intotdeauna la momentul respectiv;
- mi-am propus sa ii fac un orar in ceea ce priveste zile cu carne (de ex: martea - joia -sambata sa pape carnita, lunea e ziua de ou.. etc)..din pacate nu am reusit inca sa si pun in aplicare un astfel de plan;
- in alta ordine de idei, observand ca Gogo pateaza fiecare hainuta la masa, am decis sa ii sacrific 2-3 outfit-uri ca sa nu isi distruga toate hainutele (m-am desteptat tarziu, dupa ce am constatat ca petele de portocale, sfecla rosie ies cam greu..)..:)
Cam acestea sunt micile trucuri de care ma folosesc eu pentru a castiga mai mult timp..daca aveti si alte sugestii, astept cu mare drag!

6 comentarii:

Anca Diana spunea...

Foarte,foarte util! O sa ma inspir si eu! Buna ideea cu recipentele pt gheata pt carnita!

Anonim spunea...

Si eu congelez tot ce se poate congela, cand nu am timp sa gatesc scot o caserola si masa e gata. :)

Anonim spunea...

Si am o sugestie : supa crema de legume. Se fierb legumele: morcov, ceapa, patrunjel, gulie..tot ce se poate gati. Se paseaza cu blenderul si se obtine supa. Eu o puneam chiar in pungi ( ocupa mult mai putin spatiu) si o dadeam cu carne intr-o zi, in alta zi puneam parmezan si ulei de masline, faceam mereu alte combinatii dar asta era ca o baza. Aveam mai multe feluri de mancare cu efort minim :).

claudia spunea...

incercati sa puneti in mincarea bebelusilor,copiilor, mereu un strop de ulei de masline. ca ajuta la digestia.

Elena spunea...

E buna ideea cu congelatul,am incercat si eu pt fetita mea, insa am constatat ca piure ul de legume+carne devine apos, e drept ca eu l-am scos din congelator si l-am lasat la temp camerei,nu in frigider.Oare asta sa fi fost problema?

tZU spunea...

eu nu ii mai congelez piure-urile de legume (acum ii gatesc aproape zilnci), dar in continuare congelez carnea, pentru ca atunci cand primesc cate o gaina/curcan de la tara trebuie sa il decongelez pe tot si sa il fierb odata. eu congelam numai piure-urile de legume, iar carnea o congelam separat, nu in amestec cu piure-ul. sunt unele piure-uri care contin legume care nu se pot congela (cartofi, ceapa de ex), iar altele isi lasau putina zeama (pai ales daca piure-ul in sine era mai apos, atunci cand a fost gatit).