Faceți căutări pe acest blog

6 iunie 2014

Izzie Lizzie - jurnal de 3 anisori

3 anisori! La multi anisori, iubita mea!

 

13,8 kg si 100 de cm de maimutica sugubeata! Poate ar fi ajuns la 14 kg, daca nu ar fi trecut printr-o enteroviroza iar. O maimutica zvelta, o scobitoare..cum rade si ea! O geamana veritabila, o incapatanata si o ambitioasa si o cocheta...ca doar de pe la 1 an are un cuvant de spus in privinta tinutei ei...o zambareata si o ghidusa!

Cand isi pune ceva in cap, nu se lasa pana nu face perfect si se supara tare mult daca intervii sa o ajuti. Asa a renuntat singurica la suptul degetelului acum vreo 9 luni, asa a invatat sa se imbrace si sa se dezbrace singura, sa se incalte, sa inchida fermoarul, sa se spele singura pe cap cu samponel (practic isi face baia singura), sa isi prinda parul intr-o codita, doua sau patru, cu omidute (imi prinde si mie sau lui tati) sa se spele corect pe dinti (miscarea sus-jos la incisvi o stie perfect), sa isi curete dintii cu ata dentara (desi...fie vorba intre noi, nu are nevoie, pt ca are dintii de lapte foarte rari, cu strungarete intre ei), sa impatureasca hainutele corect...

E capoasa rau de tot...De exemplu, nu prea am facut progrese la capitolul siropel (ea nu bea decat apa si lapte...rar suc de portocale...de vreo 2 luni zeama de compot; si impartasania la biserica o refuza categoric). Nici 3 saptamani nu au trecut de la ultimul episod in care 4 adulti si verisorul Alex (pe care il venereaza pur si simplu) au incercat, fara succes, o jumatate de ora sa o convinga sa ia nurofen. Nici cu forta nu i-l poti da, nici cu promisiuni sau alte negocieri...cand nu vrea, nu vrea...a luat abia dupa ce m-am suparat eu foarte tare pe ea...asta ca a doua zi sa se serveasca singurica din sticla cu panadol ?! 

Nu este foarte ordonata cu jucariile ei, noi i-am cam permis sa faca din casa un adevarat loc de joaca (pana acum ceva timp aveam un tobogan in sufagerie). I le-am mai strans in cutii, insa lego si puzzle-urile sunt la loc de cinste. Ii plac enorm puzze-urile, are o memorie vizuala extraordinara, vede o piesa si stie de unde este, de exemplu de la fundita lui daisy (avem puzzle-uri numai cu mickey si minnie). Face singura puzzle-uri de 50 de piese...Pe cele de 100-160 piese le facem impreuna.

De pe la 2 ani stie sa numere pana la 10. Intre timp a invatat sa numere si in engleza, stie culorile in engelza, recunoaste toate cifrele, recunoaste numai vreo 6 litere, stie alfabetul pana pe la G si il scrie numai pe A. Ii place sa cante, sa danseze si sa deseneze.

E tot prietena cu doctorii, chiar ieri auzindu-ma pe mine ca vreau sa ma duc sa imi fac analizele, cersea si ea: vreau si eu!!! La perfuzia de acum o luna din enteroviroza, nu a protestat deloc, s-a uitat interesata cum i-o fixau si a stat 2 ore cumintica, pe scaun, in cabinet, legata de ea, uitandu-se la tableta! 

cel mai bun prieten al ei este insa verisorul Alex! il adora! toata ziua se autoinvita la el acasa, vrea sa il sunam, sa se intalneasca...



I-am surprins de multe ori imbratisandu-se ca 2 pensioanari si  facandu-si declaratii de dragoste frateasca: Ales (asa ii spune ea), te iubesc, esti prietenul meu!...asta pentru ca in secunda urmatoare sa se certe si chiar sa se bata..un adult nu le poate face fata amandurora cand se bat, nu ii poti desparti! se inghiontesc si pe la spate, se imping, se trag de par, se ciupesc, se musca, isi dau pumni...dar nu stau mult suparati! se aliaza impotriva celorlati, ba chiar si a mezinului din clan, minunatul Nicky...pe care il cam marginalizeaza in jocurile lor (pe motiv ca nu stie sa vorbeasca prea bine). Au glumele lor neintelese, uneori stupide: acum 2 zile radeau de Suricata, pe motiv ca ii miroase gurita a laptic...sau spuneau despre o banana prea coapta ca a facut kk pe ea!



 3 anisori minunati...
1 an si o luna de cand este scoler cu acte in regula, ne pregatim acum de urmatoarea etapa, gradinita. Stie deja ca va merge la o scoala noua, unde vor fi copiii mai mari, ca ea...nu si bebelusi care nu stiu sa vorbeasca. Ea vorbeste perfect in fraze de mult timp (de aproape 1 an), cu tonalitatea aceea de ratusca draguta si uneori cu anumite cuvinte carora le amesteca silabele intr-un mod tare simpatic (spune de exemplu cociolata, togoban).
3,5 luni de cand are un rol nou in viata ei, acela de surioara mai mare pentru suricata Carla Maria, pe care o iubeste enorm. Si-a insusit singurica anumite responsabilitati fata de Suri (ii canta cand e suparata, ma anunta cand regurgiteaza, o distreaza, ii pune muzica la caruselul de la patut, ii arunca punguta cu pampers la gunoi, vorbeste uneori in soapta cand doarme suricata), ii si confisca suzetele (pe care oricum nici unsa din maimute nu stie sa le foloseasca) sau zdranganelele, mai are si grija rareori sa o ciupeasca usor sa sa o traga de ciuf (dar foarte rar, dintr-o anumita gelozie perfect de inteles).



Tot ca un adevarat geaman sau poate, pur si simplu, ca o adevarata maimutica, Izzie Lizzie este foarte lipicioasa si iubareata...imi spune: mami, vreau sa te iubesc! vreau in brate! vreau sa iti dau pupici multi! cand sunt suparata pe ea ca a facut o nazdravanie, vine tiptil-tiptil cu ochii mari de Minnie, cu genele fluturande si cu zambetul de strengar si ma intreaba: mai esti suparata?! sau iti arunca o furtuna de pupici cu buzele tuguiate! Alteori, isi incruciseaza bratele la piept, pune un botic luung si spune: hmm, nu vreau sa bobesc cu tine! sunt suparata! hmm! deloc nu bobesc cu tine!
o adevarata ghidusa! nu ca e a mea, dar chiar e simpatica foc!
la multi ani, iubirea mea!

Niciun comentariu: