Diversificarea o
“ ablactare” in
trepte, adica inlocuirea
treptata si partiala
a laptelui matern
sau a preparatului de lapte
(lapte praf) in alimentatia sugarului cu alte alimente. Astfel ca la varsta de
4-6 luni o parte din cantitatea de lapte cu care se hraneste sugarul va fi
inlocuita treptat si de alte alimente mai bogate in factori nutritivi de care
sugarul are nevoie.
IMPORTANT:
Toate recomandarile privind
diversificarea, momentul introducerii
fiecarui aliment, se refera la sugarii Alimentati artificial la care diversificarea va incepe
la varsta de 4 luni, pentru ca alimentatia
lor este mai
complexa, laptele praf
nemaiputand satisface toate
nevoile nutritive si este nevoie de o atentie mai mare la diversificare.
Pentru sugarii alimentati NATURAL sau MIXT, diversificarea va incepe la varsta
de 6 LUNI cu aceleasi grupe de alimente si in aceeasi ordine
Multe mamici au tendinta de a fi chiar
exagerate, stand sa calculeze “la sange” toate caloriile si gramele inghitite
de sugar. In aceste conditii totul pare foarte greu. Odata intelese toate
regulile de baza, asimiland informatiile despre ordinea introducerii alimentelor
si avand in minte ca
singura dovada a alimentatiei
corecte a copilului
este curba ponderala
ascendenta, adica cresterea
in greutate a sugarului, lucrurile se simplifica mult.
Mama trebuie sa se relaxeze si sa tina cont
si de bunul ei simt. Adica, evitati stresul cantaririlor zilnice sau dupa
fiecare masa si deschideti-va inspre bebelus, intelegand ca si el, cat este de
mic, are preferinte, indispozitii, zile mai bune si zile mai rele. Trebuie sa
intelegeti ca exista o dinamica, lucrurile se modifica de la o luna la alta iar
dumneavoastra trebuie sa stati calma pentru ca tot ce se intampla este normal
si ca lucrurile se vor apropia din ce in ce mai mult de o stabilitate, ordine..
De exemplu la un moment dat bebelusul
mananca un anumit aliment cu cea mai mare placere.De exemplu la un
moment dat bebelusul mananca un anumit aliment cu cea mai mare placere.
Dupa cateva luni, s-ar putea sa-l
respinga cu vehementa, sa aiba perioade in care mananca foarte bine, fara
probleme si perioade in care
alimentarea va fi extreme de dificila. Trebuie
sa stiti ca dupa 9
luni, apetitul va scadea
in mod fiziologic,
fiind deci un lucru
normal. Este important sa intelegeti ca viata se va ordona si puteti
evita situatiile in care nu stiti ce sa
mai faceti.
Oferiti bebelusului pe masura ce
creste, un program:
- masa la aceleasi
ore (pe cat
este posibil), acest
lucru ii asigura
si o sanatate a
functiei digestive;
- asigurati-va ca sugarul e calm si linistit cand ii oferiti masa;
- dumneavoastra sunteti calma si disponibila;
- ar fi bine sa fiti numai cu sugarul in incapere fara alte
personae;
- evitati jocul in timpul mesei, pe cat este posibil.
Atmosfera
in timpul mesei este bine sa fie calma, prietenoasa, destinsa dar si in in
restul zilei. Din primul an de viata ar fi bine ca bebelusul sa aiba anumite
intervale de timp alocate jocului, o ora de baie, ora de culcare. Treptat se
formeaza un program de care veti beneficia si dumneavoastra si el.
Momentul
diversificarii
- Pentru copiii alimentati cu lapte matern varsta acceptata si
recomandata este de 6 LUNI.
- Pentru copiii alimentati mixt si artificial, diversificarea este
bine sa inceapa la varsta de 4 LUNI..
Reguli de
diversificare
1.
Ratia alimentara sa fie
echilibrata si rationala.
2.
Introduceti un aliment
NOU, NUMAI daca sugarul e SANATOS
3.
Primul aliment introdus
depinde de starea de nutritie a sugarului:- - - -pentru cei cu greutate
normala, corespunzatoare varstei incepeti cu piure de fructe sau supa de
zarzavat;
-
pentru sugarii cu greutate mai mica decat cea normala imbogatiti piureul de
fructe sau supa de zarzavat cu proteine.
4.
Introduceti numai un
aliment NOU odata, de preferat un aliment pe saptamana.
5.
Introduceti un aliment NOU PROGRESIV de
la 1/2-1 lingurita la 20-30 g /zi
la o masa de lapte din care se scade aceste 20-30 g.
Treptat, inlocuiti masa respectiva de lapte cu alimentul NOU /alimentele NOI
6.
Puteti face
combinatii de mai
multe alimente NUMAI dupa
ce ati testat
toleranta la fiecare aliment in
parte.
7.
Daca observati ca la
introducerea unui nou aliment apar:pete rosii pe piele,se inroseste pielea,
apar varsaturi, scaune diareice, se intrerupe administrarea acelui aliment si se asteapta revenir ea la normal. Daca fenomenele
(varsaturi, diaree) sunt ample, zgomotoase, dese sau in cantitati mari,
prezentati-va la medic pentru evaluarea situatiei. Exista risc crescut de
deshidratare !!
8.
NU insistati NU fortati
sugarul sa accepte
alimentele propuse de
dumneavoastra si sa consume toata ratia / cantitatea preparata
!!! Exista un mare pericol sa apara ANOREXIA DE OPOZITIE. . Aceasta inseamna ca
sugarul constr ans de dumneavoastra sa
manance ce nu vrea,poate sa refuse TOTAL orice fel de aliment, inclusiv LAPTELE
9.
Evitati mesele
rare si abundente.
Acestea pot duce
pe viitor la OBEZITATE
INFANTILA
10. Evitati sa
folositi excesiv (individual
sau adaugat in
alte preparate) un
aliment primit cu placere, doar pentru ca bebelusul il
mananca. De regula, acest fenomen se produce in relatie cu fainoasele: gris,
orez cu lapte, biscuiti, etc.). Poate
apare un dezechilibru – DISTROFIA prin FAINOASE , adica
copilul capata un
aspect grasut, pufos,
dar in realitate
are carenta de vitamine si minerale.
11. Asigurati-va ca ii oferiti masa cam in jurul
acelorasi ore, cam in aceleasi conditii
(acelasi loc, cu calm si
liniste), de preferat la
masa sa fiti
doar cu sugarul, fara
prezenta altor persoane. Aceste
lucruri sunt valabile
si in timpul
alaptarii, inca de la
nastere si veti
vedea ca treptat bebelusul isi va forma un program al
sau, lucru care va usura mult viata tuturora.
Diversificarea
in trepte – se refera la diversificarea sugarilor alimentati artificial
Diversificarea
se incepe fie cu fructe fie cu legume.
FRUCTELE
Sucul
de fructe
·
bogat in vitamine,
oligoelemente, minerale;
·
masa la care se
introduce este cea de la ora 9-10
·
fructele recomandate
pentru inceput: portocale, mere sau piersici.
Pireul de fructe
·
introdus de la 6 LUNI
·
fructele recomandate:
mere, piersici, caise,
pere. Despre banane exista
contradictii: unii
specialisti spun ca
acestea prezinta risc
alergen. Multe mamici au renuntat la “banalele”mere in favoarea bananelor.
Recomandarea noastra este sa amanati pe cat posibil momentul introducerii in
alimentatie a bananelor.
·
cantitatea 50-100 g/zi;
·
se pot administra ca
atare sau cu adaos de zahar 5% (recomandam fara zahar) sau cu branza de
vaci proaspata (de la 5 luni) sau cu biscuiti rasi ( 20-30 g/zi de la 8 luni)
sau cu cereale din comert potrivite varstei (in primele luni se dau cereale
fara gluten)
Fructe
sub forma de compoturi de la varsta de 6
luni
Fructe
coapte (mere) de la varsta de 6 luni.
Anason
si chimen – din fruct se prepara ceai pentru calmarea colicilor abdominale –100
ml apa se pun 10 fructe – se administreaza de la primele simptome de
colici dupa nastere (Atentie ceaiurile
pentru sugari se prepara foarte slabe – apa sa ramana incolora.)
Fructele
interzise in primul an de viata, din cauza riscului alergen, sunt:
- capsuni,fragute, zmeura
- restul fructelor de padure – din cauza riscului de aspiratie a
semintelor
- nuci si alune – risc de inec
- struguri – atentie- greu digerabili si cu samburi mici – oferiti
suc de struguri dupa 9-10 luni
LEGUME
– caracteristici
Supa
de zarzavat
·
se poate prepara din
aproape toate legumele: morcovi, patrunjei, cartofi, pastarnac,
telina,dovlecel, ceapa. De la 5 luni se pot introduce si guile, rosii, ardei,
salata, fasole verde iar dupa 8-9 luni conopida. broccoli se introduce abia
dupa 1 an si se recomanda utilizarea lui de 2-3 ori pe saptamana – este foarte
bogat in vitamine
·
administrare de la
varsta de 6 LUNI
·
se introduce de obicei la
masa de la ora 13-14.00
·
cantitate – 100-120
ml/zi in functie de varsta, greutate si apetitul sugarului
Piure
de legume
·
legume fierte bine si mixate
·
cantitate 60-80 g /zi
·
se poate oferi in
asociere cu carne (dupa 5 luni) sau galbenus de ou (dipa 6 luni)
Observatii
·
Ceapa se administreaza
numai fiarta si apoi se arunca
·
Spanacul si prazul se
introduc dupa 6 luni datorita efectului laxativ
·
Vinetete, ciuperci,
mazare boabe - dupa 1 an
·
Fasole boabe, varza –
dupa 3 ani
·
Supa de morcovi – o
puteti folosi de la 1 luna in realimentarea sugarului cu boala diareica.
CEREALE
Orez:
·
faina de orez – de la 6
luni
·
orez fiert si zdrobit
bine – de la 6 luni
·
orez ca atare – de la 8
luni – in supe, budinci, lapte
Porumb, tapioca – de la 6 luni – sub forma de faina speciala pentru
sugari, aprovizionata din comert
Faina
grau, ovaz, secara – contin gluten, o proteina cu effect sensibilizant asupra mucoasei
sugarului mic – se introduc putin mai tarziu 7-8 luni
Observatii:
exista in comert preparate speciale din care s-a scos glutenul – se pot consuma
de la 4 luni, mod de preparare – adaos in biberonul cu lapte sau ca o pasta in
combinatie cu lapte, suc, de fructe, fructe zdrobite, supa, iaurt …
Gris
– de la 6 luni
Paine
alba – de la 7-8 luni
Paste
fainoase – de la 8-9 luni
Biscuiti
- de la 6-7 luni
PROTEINE
– surse de proteine
Carne
·
carne de pasare – de la
6 luni
·
carne de vita – de la 7
luni
·
ficat de pasare, vita – de la 7 luni
·
peste alb – de la 8 luni
– este recomandat sa se consume de 2-3 ori pe saptamana – contine acizi
grasi cu rol important in dezvoltarea sistemului nervos si a vazului
·
Initial carnea trebuie
mixata si mai tarziu doar tocata marunt
Galbenus
de ou
·
de la 6 luni
·
bine fiert pentru
reducerea efectelor alergizante omogenizat in pireul de legume de
2 ori pe saptamana in zilele respective nu se mai da carne
Branza
de vaca
·
proaspata de la 6 luni
·
cantitate 20-40 g/zi
·
se introduce impreuna cu
pireul de fructe de la ora 9-10.00
·
sub forma de papanasi
fierti de la 8-9 luni
·
branza telemea de vaca
desarata – de la 7-8 luni
·
iaurt – de la 6-7 luni
Nuci
macinate
·
sursa importanta de
proteine
·
se introduce de la 9
luni
·
cantitate – la inceput 1
lingurita scuturata si se ajunge pana la 1-2 lingurite / zi.
·
se recomanda administrarea de 1-3 ori /saptamana
LIPIDE
(grasimi)
Ulei
vegetal
·
cel mai recomandat e
uleiul de masline
·
se incepe cu 2-3
mililitri ajungand la 15-20 ml la 1 an
·
se adauga in supa de zarzavat
sau piure de legume
Unt
·
de la 6 luni
·
2-3 g / zi la inceput
ajungand la 10-15 g / zi la 1 an
·
se adauga in piure de
legume
·
intr-o mancare se adauga
un singur tip de grasime – ulei sau unt sau smantana
Smantana
·
de la 8 luni
·
se adauga in piureul de
zarzavat, supa, mamaliga, in amestec cu branza…
Diversificare in trepte – rezumat
·
6 luni : supa de zarzavat – initial strecurata, apoi imbogatita cu 1-3 %
cereale fara gluten si cateva picaturi ulei si mai tarziu sub forma de piure
imbogatit cu unt sau lapte.pireu de legume sau fructe; Toate alimentele se
mixeaza pentru a obtine o pasta si astfel se ofera bebelusului.
·
6 luni : fainoase
fara gluten cu lapte
·
6 luni : carne
– pasta – de pasare. Se incepe cu o lingurita de pasta adaugata in supa. Se
creste la 2-3 lingurite dupa 2 saptamani
ajungandu-se ca la 1
an sa poata manca zilnic
carne ( cel putin o data pe
saptamana peste alb slab) ulei, unt , branza dulce de vaci (20 g / zi) gris
·
6 luni : galbenus de ou
fiert tare – la inceput un varf de cutit De la aceasta varsta nu mai este
nevoie ca alimentele sa fie mixate/pasta ci se poate creste granulatia lor
·
6-7 luni : iaurt
·
7-8 luni : smantana,
perisoare, paine, mamaliguta, lapte integral de preferat pulbere pentru ca este
mai digestibil – dar sa nu fie de vaca
·
9 luni : biscuiti,
paste fainoase in cantitati limitate, aluaturi coapte in casa
·
12 luni ; ou
intreg, lapte de vaca lichid
Alimente total interzise in primul an
A
) Alimente cu potential mare alergen : albus de
ou, capsuni, fragi, mure, kiwi , ciocolata, cacao, alune
B)
Alimente care prezinta risc de aspirare si inec
: alune, seminte – fructe cu seminte, nuci nemacinate, floricele de porumb,
porumb, grau fiert, pufarini, carne tare, bomboane, legume tari, nefierte,
fulgi de cereale intregi.
C) Alimente care prezinta
risc de imbolnavire cu Clostridium Botulinum: miere de albine, ulei de porumb
D) Alimente care
produc flatulenta – dau dureri abdominale – se introduc dupa varsta de 3 ani :
mazare boabe, fasole boabe , varza
E) Alimente cu efect
laxativ – se administreaza in cantitati controlate in functie de toleranta
digestiva – stimuleaza tranzitul intestinal accelerando-l si pot duce la DIAREI
periculoase –pere, cirese, prune, spanac,praz, strugure, pepene
F) Alimente
interzise : Condimentele, maioneze, prajelile – carne, legume…., cartofi
prajiti, carnati, mezeluri, slanina, margarina – contine acizi grasi toxici,
cafea natur ala, ceai negru (chinezesc sau rusesc), bauturi alcoolice, apa
minerala, bauturi carbogazoase
Principalele indicatii in prepararea mancarurilor sunt:
·
NU folositi sarea, dar puteti
introduce in mancarea gata preparata cateva cristale de sare iodata dupa 6 luni pentru aportul sau de
iod
·
NU folositi zaharul
decat daca este nevoie, fiert in preparate, in cantitati mici – solutie 5%
·
NU prajiti alimentele /
ingr edientele
·
NU frigeti carnea sub
nici o forma – gratar sau in ou sau in faina….
·
NU folositi condimente –
piper, scortisoara, sau alte condimente din comert
·
Oferiti sugarului
zilnic numai unul
din urmatoarele alimente,
ajungand la o
frecventa saptamanala, astfel: de 2-3 ori galbenus, de 1-2 ori carne
peste alb, 1 data ficat pasare, carne de
vita sau pasare in restul zilelor
·
Oferiti zilnic macar 2
mese de lapte (dimineata si seara – dupa 7-8 luni) si cat mai multe produse
lactate: iaurt, branza, urda, cas ….
·
Oferiti cat mai multe
fructe si legume zilnic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu