Faceți căutări pe acest blog

9 august 2015

De ce AIDA? De ce MIRIAM?

Alegerea numelui piticei a fost o decizie extrem de dificila, pe de o parte, iar pe de alta parte, a fost una nu intamplatoare, in sensul ca parca numele m-a ales pe mine.
Cat timp l-am avut doar pe Alex mi se parea ca cele mai frumoase nume sunt cele de fetita, aveam o lista luuunga de nume preferate. Stiam sigur ca vreau si un nume de sfant, dar un sfant care sa se sarbatoreasca undeva primavara-vara, in niciun caz in sezonul rece...asa aveam eu piticii mei.
Dupa ce am ramas insarcinata, m-am blocat. Mi se parea ca cele mai frumoase nume au fost "luate" de verisoarele lui Alex si ale Aidei si am intrat in pana de idei. Plus ca, influentata de sora mea mai mare, credeam ca fiecare nume influenteaza destinul si atunci, am cautat nume puternice, nume cu conotatii pozitive, nume care sa influenteze spre bine destinul piticei.
 
Iata lista numelor care ma atrageau: Aida, Alessia, Alma, Anastasia, Amelia, Emmeline, Ecaterina, Eva, Olivia, Aimee
iar ca nume de sfant: Elena, Petra (pentru ca Andreea si Maria erau deja "luate" de verisoare)
Alex isi dorea Alessia. Toata sarcina venea la mine si striga langa burtica: Bebelus mic! o sa te cheme Alessia! Tati nu a fost de acord cu Olivia (lui ii trezea in minte cuvantul oliviera, mie imi aducea aminte de Olive), Amelia aducea prea a brand de cutie de servetele de hartie, Eva era deja dedicat unei fetite prietene, care s-a nascut la doua zile distanta de Aida..
..si uite asa, pana spre finalul sarcinii, am reusit sa ma decid asupra prinelui nume, ramanand oarecum setata pe numele AIDA..un nume scurt, un nume luminos, cu multe vocale, un nume puternic. Un nume de printesa, un nume nobil, distins, un nume armonios, mai ales gratie operei lui Verdi.
De ce MIRIAM? nici prin gand nu imi trecea vreodata ca imi voi boteza fetita Miriam. Dar se pare ca fetita mea a decis ca va purta acest nume, aparand in visul unei fiinte foarte dragi mie (ce are des tot felul de vise oarecum premonitorii), transmitandu-i ca se va chema Miriam. La primul contact, acest nume nu mi-a spus nimic, dar s-a implantat in constiinta mea, astfel ca, pe zi ce trecea, cu cat mai mult incercam eu sa ma depoartez de el, cu atat mai mult patrundea el in fiinta mea. Pana in ultimele cinci minute inainte de a o declara in spital dupa nastere, nu eram 100% convinsi asupra numelui. Oscilam intre Petra si Miriam, si pana la urma, in ultima secunda am optat pentru Miriam!
Un nume duios, un nume sfant, forma straveche a numelui de Maria. In aramaica, Maryam inseamna "doamna", "stapana". Dar numele evreiesc Maryam sau Miryam ar putea fi si de straveche origine egipteana, tragandu-se din verbul mri, "a iubi", cu sufixul afectiv ebraic - am, deci "cea draga", "cea iubita".
Fără îndoială, Miriam a fost o figură de prim plan în istoria Israelului din primele timpuri, a cărei relevanţă enormă rezultă din faptul că tradiţia ulterioară a aşezat-o alături de Moise ca prorociţă, împreună cu Aron, făcând din ea sora lor. În acest fel, în Mih 6,4, Iahve aminteşte Israelului că în exodul din Egipt a trimis drept călăuze poporului ales pe Moise, Aron şi Miriam. Aici, lui Miriam i se atribuie deja un rol de conducere pentru Israel, cu toate că ea apare în acest rol doar o singură dată, când, în apropiere de Marea Papurii, precede femeile invitându-le la cântarea de laudă a lui Iahve. Potrivit unui text din Targum, Moise, Aron şi Miriam sunt "trei profeţi: Moise, pentru a învăţa tradiţia şi legile, Aron, pentru a impune reconcilierea asupra poporului şi Miriam, pentru a instrui femeile". - sursa aici.
 
Asadar, ea este Aida-Miriam! alias Tzuchi, cum ii mai place lui Alex alias Gogo sa o alinte...
 
 
 
Imi doresc sa fie o persoana distinsa, cu un suflet nobil, o fire puternica, un spirit de lider, un ajutor pentru semeni, o calauza si o sursa de inspiratie pentru cei din jur!
Te iubesc, iubita mea!
 

Niciun comentariu: