Faceți căutări pe acest blog

24 septembrie 2014

Ce nu trebuie sa spui niciodata de fata cu copilul tau!

Sa fii parinte nu este usor! De tine depinde educatia si formarea copilului tau. Cel mic absoarbe si copiaza tot ceea ce vede si aude la parintii sai. Din acest motiv, noi, parintii trebuie sa fim foarte atenti la tot ceea ce facem si spunem. Este bine sa ferim gandirea copilului de anumite conversatii sau vorbe pe care nu i le putem explica sau pe care acesta nu ar trebui sa le stie la varsta sa.
Blogul CuCopii.ro iti prezinta 5 lucruri pe care nu ar trebui sa le spunem niciodata de fata cu copilul.
Cuvinte defaimatoare la adresa celor din jur
Indiferent de distanta dintre tine si copil, chiar si indiferent de faptul ca el este captivat de alte activitati recreative, evita sa-i barfesti pe cei din jur. Cel mic negresit va capta aceste informatii negative si cu prima ocazie le va reproduce, poate chiar persoanelor pe care le barfeai. Mai mult, vei ajunge sa creezi un model social negativ pentru copilul tau, model care ii va afecta major toate relatiile pe care le va dezvolta in societate.
Nemultumiri legate de aspectul fizic
Adesea, adultii sunt nemultumiti de imaginea lor, insa tind sa uite ca un copil nu se naste cu astfel de nemultumiri si ca parintii sunt cei care ii invata pe cei mici sa dezvolte aceste frustrari, de la varste mult prea fragede. Daca aducem astfel de critici la adresa aspectului nostru sau al celorlalti, atunci el va fi interesat de acest subiect si in timp va ajunge sa creada ca si el trebuie sa aiba astfel de griji, si de ce nu chiar sa-si aduca anumite „imbunatatiri” estetice.  Un copil trebuie sa creasca cu o imagine de sine cat mai sanatoasa si echilibrata, iar pentru a contribui la acest lucru trebuie evitate remarcile negative la adresa aspectului fizic.
Este datoria noastra sa-l invatam sa se iubeasca asa cum este, sa-l ferim de complexe inutile si de frustrarea de a nu se incadra in tiparele de frumusete atat de intens promovate de societate. Trebuie sa stie ca este perfect exact asa cum este. Caracterul sau il defineste ca si om, nu aspectul fizic.
Calamitati naturale si evenimente tragice
Cel mic se confrunta zilnic cu provocari, informatii si schimbari normale, dar dificile.Pentru toate acestea, el trebuie sa gaseasca o modalitate de a le asimila si de a le raspunde intr-o maniera constructiva. Sunt lucruri esentiale, care fac parte din formarea lui ca si individ. Motiv pentru care nu ar trebui sa-l impovaram si cu alte informatii tragice care sa-i tulbure sistemul sau de gandire inocent si sa-i intunece imaginea pe care o are despre lumea inconjuratoare. Este recomandat sa-i lasam pe cei mici sa se bucure de jucarii, jocuri educative, povesti, sporturi si rasete, evitand sa mentionam astfel de evenimente de fata cu ei sau ca ei sa le vada la televizor.
Remarcile discriminatorii
Expresiile rasiste pe care le folosesti in preajma copilului sunt asimilate rapid in memoria si vorbirea sa. Astfel, cel mic va ajunge sa creasca cu o mentalitate rasista, lucru care pe viitor in va afecta integrarea in societate. Evita sa-ti expui copilul unui mediu in care se fac astfel de discriminari pe baza de sex, rasa, etnie sau religie si astfel nu va cadea prada stereotipurilor.
Insulte si injurii
Daca vrei ca cel mic sa nu vorbeasca urat, atunci nu o face nici tu. Atat timp cat tu sau alti membrii ai familiei folositi insulte si injurii de fata cu el atunci si el o va face. Remarcile nepoliticoase la adresa celorlalti arata lipsa de respect. Pentru a creste un copil care isi respecta semenii si vorbeste civilizat, trebuie sa folosesti un vocabular decent in preajma sa.

Un comentariu:

cado spunea...

as mai adauga "Frica" - am un fel se obsesie cu treaba asta de cand am citit ca psihologii spun ca frica e o senzatie dezvoltata. dap: copiii nostri se nasc curajosi, foarte curajosi. ei nu au frica de intuneric, dar noi ii invatam ca "nu te duce acolo ca e inchisa lumina, nu ti-e frica?!" - si de atunci ii va fi frica. La fel e si cu frica de gandaci, paianjeni, etc. Incredibil, dar da!, frica se invata din pacate de la parinti, bunici, prieteni.