Care
este rolul fierului în organism?
Fierul
este o parte integrantă a proteinelor implicate în transportul oxigenului. De
asemenea, este implicat în reglarea creşterii şi diferenţierii celulelor. De
aceea, deficitul de fier conduce la limitarea aportului de oxigen către celule,
rezultând oboseală, iritabilitate, parestezii în membre, scăderea capacităţii
de muncă şi scăderea imunităţii. Pe de altă parte, excesul de fier este însoţit
de fenomene toxice care pot duce chiar la moarte (în unele anemii congenitale
în care fierul în exces nu poate fi utilizat).
Studiile
au evidenţiat faptul că, la nivelul sistemului nervos, fierul este implicat în
formarea şi menţinerea mielinei şi joacă un rol însemnat în procesele
dopaminergice, scăderea lui generând reducerea numărului şi a sensibilităţii
receptorilor dopaminergici cu efect asupra dezvoltării psihointelectuale a
copilului. Pe de altă parte, deficitul de fier afectează zone din creier asociate
cu anumite tipuri de memorie.
Recent, lipsa fierului a fost asociată cu
Sindromul Deficitului de Atenţie. S-a constat că acei copii care, ca sugari, au
prezentat deficit de fier au rămas în urma colegilor de generaţie ca dezvoltare
fizică şi intelectuală, chiar dacă ulterior au recuperat deficitul de fier. Din
păcate, în cazul copiilor provenind din familii vulnerabile, diferenţa nu doar
că s-a menţinut, ci s-a accentuat pe măsură ce aceşti copii au înaintat spre
adolescenţă.
(Studii efectuate la Universitatea
Michigan)
Sursele de fier
In
dieta din regiunea noastră geografică, fierul să găseşte cu precădere în carnea
roşie. Se mai găseşte în peştele gras, carnea roşie a puiului şi a curcanului,
în unele fructe oleaginoase, seminţe, fructe uscate, legumele cu frunze verde
închis (urzici, spanac) şi unele cereale fortifiate (pentru micul dejun).
Cantităţi
apreciabile de fier se găsesc în soia, linte şi fasole.
Care
este necesarul de fier al organismului
Nevoia
de fier este dependentă de vârstă, sex şi starea fiziologică a organismului.
La
sugarul normoponderal, până la vârsta de 6 luni necesarul de fier este asigurat
de fierul din depozitele formate anterior naşterii şi de fierul conţinut în
laptele matern.
După
vârsta de 6 luni, deoarece rezervele sunt epuizate, fierul trebuie să fie
asigurat exogen prin alimentaţia complementară, la care se adaugă suplimentarea
medicamentoasă (in caz de nevoie).
Cum
se metabolizează fierul?
Fierul
are anumite caracteristici metabolice care influenţează absorbţia sa şi anume:
• fierul se absoarbe într-o cantitate mică,
aproximativ 10% din fierul din alimentaţie;
• fierul este absorbit în funcţie de
biodisponibilitatea, de modul de legare a fierului hem sau nonhem în alimentul
respectiv;
• fierul din carne, peşte, ficat se absoarbe
într-o proporţie mai mare în comparaţie cu cel din legume şi cereale;
• cantitatea de fier din organism se reglează
prin variaţia absorbţiei fierului;
• absorbţia fierului din alimente este
stimulată prin consumul de vitamina C, conţinută de fructe şi legume proaspete;
• fitaţii din anumite cereale, legume şi nuci
reduc absorbţia fierului;
• absorbţia fierului este redusă de polifenolii
care se găsesc în ceai, cafea şi cacao, precum şi în unele mirodenii;
• prepararea alimentelor prin uscare,
fermentaţie, germinaţie, măcinare şi înmuiere reduce cantitatea de fitaţi şi
creşte absorbţia fierului din respectivele alimente;
• fierul prezent în pâinea cu drojdie se
absoarbe mai bine decât din cea fără drojdie.
Care
sunt efectele deficitului de fier?
Implicaţiile
negative ale deficitului de fier asupra sănătăţii copilului sunt legate de
perioada de apariţie, de gradul acestuia şi de durata sa.
Este
de reţinut faptul că deficitul de fier determină:
• încetinirea creşterii fetale, mortalitate
prenatală şi perinatală crescută atunci când carenţa se instalează în viaţa intrauterină;
• un efect negativ asupra dezvoltării
psiho-motorii atunci când apare la sugar şi copilul în vârstă sub 24 de luni.
Sugarii cu deficit de fier sunt mai ezitanţi şi interacţionează mai puţin cu
mediul înconjurător;
• tulburări de creştere şi dezvoltare,
performanţe fizice şi intelectuale scăzute, dificultăţi de învăţare, mai ales a
deprinderilor care necesită atenţie, atunci când deficitul apare la copilul
preşcolar şi la cel şcolar;
• risc crescut la infecţii;
• apetit scăzut, în special pentru alimentele
care conţin fier, ceea ce îngreunează posibilităţile de recuperare, în care alimentaţia
cu produse bogate în fier are un rol important.
Cum
poate fi combătut deficitul de fier?
Pentru
combaterea deficitului de fier al copilului, se recomandă:
• introducerea cărnii în alimentaţia
complementară la sugarul în vârstă de 6-7 luni;
• consumul alternativ de ou şi carne de pui,
curcan, vită sau peşte (după vârsta de 10 luni, din cauza riscului de alergie);
• în absenţa cărnii, se recomandă consumul de
legume cu frunze verzi (urzici, spanac), de fructe uscate, de cereale şi legume
precum fasole, linte, soia – alimente cu un conţinut crescut de fier;
• consumul de fructe crude şi suc de fructe
după vârsta de 6 luni, care - prin vitamina C - au un efect favorabil asupra absorbţiei
de fier;
• introducerea în alimentaţia complementară a
sugarului a cerealelor şi legumelor verzi;
• asocierea cărnii cu legume, fapt ce creşte
absorbţia fierului din legume;
• consumul zilnic de legume proaspete, bogate
în vitamina C;
• limitarea consumului de ceai, deoarece are un
conţinut crescut de polifenoli;
• consumul de produse fortifiate cu fier,
cereale pentru micul dejun, introduse încă din perioada de sugar în alimentaţia
complementară;
• suplimentarea cu preparate de fier (in caz de
nevoie).
Cum se poate asigura necesarul de
fier?
Pentru a asigura nevoia de fier a
organismului se recomandă consumarea zilnică a unor alimente bogate în fier,
precum carnea de pui, curcan, vită şi peşte.
În absenţa cărnii, fierul în alimentaţie
poate fi asigurat prin consumul de legume verzi: spanac, urzici, ştevie şi
cereale fortifiate cu fier. Deoarece vitamina C creşte absorbţia fierului, se
recomandă folosirea zilnică a legumelor şi fructelor crude şi a sucului de
fructe, mai ales de citrice, alimente bogate în vitamina C.
Sursa: Principii in alimentatia copilului
si a gravidei, Indrumar pentru furnizorii de servicii de sanatate la nivel
comunitar, UNICEF, 2007, http://www.unicef.ro/&files/ghid-nutritie-integral.pdf
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu