Faceți căutări pe acest blog

4 iunie 2011

Cu bebe la inot

Este o moda, mai nou, sa-ti inscrii bebelusul (chiar din primele zile de viata) la cursuri de inot.


Intr-adevar, beneficiile sunt multiple: Apa este un mediu protector si stimulant pentru copii de varsta mica datorita gravitatiei inexistente. Inotul timpuriu creste increderea de sine si independenta copilului, prin miscarile libere executate in apa, lucru care nu este posibil pentru copilul mic in mediul terestru.
 
Inotul e clasificat drept unul dintre reflexele primitive, impreuna cu, de exemplu: reflexul apucator – reactia automata a nou-nascutilor de a strange in manuta obiecte mici. Un nou-nascut scufundat in apa isi va misca automat bratele si va evita sa respire in apa; aceste reflexe il vor impiedica sa se scufunde si sa-i patrunda apa in plamani.
Bebelusii au inca de la nastere prezente 'reflexele de natatie':
  • Reflexul de apnee: pus pe burtica cu fata in apa, bebelusul isi retine automat respiratia.
  • Reflexul miscarilor sacadate: aruncat in apa, un bebelus are miscari reflexe ale picioarelor, mainilor si toracelui, care pot sa-l propulseze pe spate sau pe burtica.
  • Reflexul de redresare: un bebelus de 4-5 luni pus pe spate sau burtica pe apa, incearca sa-si redereseze capul; daca sustinem capul bebelusului, lasandu-i corpul sa plutesca, se evita stimularea acestui reflex.
  • Aducerea constanta la piscina a bebelusului il ajuta sa-si transforme miscarile reflexe ale picoruselor si manutelor in miscari constiente, pana la sfarsitul primului an; altfel, aceste miscari dispar in prejma varstei de 6-8 luni.
Reflexul inotului va disparea ,insa, treptat in primul an de viata.
Sunt putine centre in Bucuresti unde primesc nou-nascuti pentru cursuri de initiere in inot (limita de varsta pentru majoritatea este 3 ani), iar preturile nu sunt accesibile pentru toata lumea.


Unde putem merge cu bebelusul la inot (in Bucuresti):

 
 

Niciun comentariu: