Faceți căutări pe acest blog

15 mai 2011

Drepturi pentru gravidute


In timpul sarcinii, gravidutelor sa nu uitati ca aveti o serie de drepturi. Sfatul meu (din proprie experienta) este sa va folositi de ele. Eu nu prea am „abuzat” de invoiri si am intrat in concediu prenatal practic doar cu o saptamana inainte de nastere (am fost la serviciu pana in luna a 8-a si dupa am mai avut concediu de odihna pana cu o saptamana inainte de nastere). Daca ar fi sa o iau de la capat, probabil ca as intra in concediu prenatal cu mult mai devreme..voi stiti mai bine..eu am ales sa merg la serviciu pentru ca acasa ma plictiseam (nu stiam sa apreciez timpul liber la adevrata lui valoare pe vremea aceea) J si ma gandeam sa nu pierd foarte mult din punct de vedere material (diferenta salariala – in cazul meu – s-a dovedit a fi una foarte mica) si sa nu las o impresie „gresita” şefimii..
Abia tarziu am realizat ca, dupa 2 ani de zile (cat intentionez sa stau acasa cu Gogo), nimeni de la serviciu nu isi va mai aminti (daramite sa mai aprecieze) faptul ca am stat la serviciu 8 ore pe zi si nu m-am invoit decat foarte rar..etc etc..
Asadar, profitati de drepturile voastre (cu atat mai mult daca lucrati in mediul privat, unde legislatia ar trebui sa se aplice cu mai mult sârg).



pentru Graviduţe

·         16 ore libere lunar, pentru controale medicale
Doua zile lucratoare libere, lunar. Conform legii, femeile insarcinate au dreptul lunar la 16 ore libere (2 zile lucratoare) platite integral pentru analize si controale medicale.
Baza legislativa. OUG 96/2003:
Art. 2, c) salariata gravida este femeia care anunta in scris angajatorul asupra starii sale fiziologice de graviditate si anexeaza un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sa ii ateste aceasta stare;
Art. 15. - Angajatorii au obligatia de a acorda salariatelor gravide dispensa pentru consultatii prenatale in limita a maximum 16 ore pe luna, in conditiile prevazute la art. 2 lit. f), in cazul in care investigatiile se pot efectua numai in timpul programului de lucru, fara diminuarea drepturilor salariale.

·         Obligaţia angajatorului de a te transfera la un loc de muncă de zi dacă munceşti noaptea, pe baza solicitării tale scrise şi să-ţi modifice condiţiile/orarul de muncă ori să-ţi repartizeze la alt loc de muncă indiferent dacă eşti gravidă, lăuză sau alăptezi, cu o activitate ce prezintă riscuri minime pentru sănătatea ta.

Trecerea la tura de zi trebuie să fie însoţită de un document medical în care este menţionată perioada în care sănătatea ta este afectată de munca de noapte. Dacă transferul nu este posibil ai dreptul este de a beneficia de concediu şi indemnizaţie de risc maternal.

  • Dreptul la concediu de risc maternal
Poţi să-ţi iei concediu de risc maternal în următoarele situaţii: înainte de data solicitării concediului de maternitate, după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu (42 de zile) şi în cazul în care nu soliciţi concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani sau a vârstei de trei ani, în cazul copilului cu handicap.
Concediul de risc maternal se poate acorda în întregime sau fracţionat, pe o perioadă maximă de 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist care trebuie să-ţi elibereze un certificat medical. Nu poţi beneficia simultan de concediul de risc şi de alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

·         Program redus de lucru cu 25%
Pe perioada cat esti insarcinata, ai dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, fara ca salariul sa-ti fie afectat.
Pentru a beneficia de reducerea programului de lucru, ai nevoie de o recomandare de la medicul de familie. Multi medici de familie nu cunosc aceasta lege, asa ca este posibil sa fie nevoie de munca de lamurire.
Baza legislativa. OUG 96/2003 (in continuare in vigoare)
Art. 13 - În baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate îndeplini durata normala de munca din motive de sanatate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o patrime a duratei normale de munca, cu mentinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.

·         Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate
126 de zile de concediu de maternitate. Ca salariata ai dreptul ca ca dupa luna a 7-a de sarcina sa intri in concediu de maternitate. Acesta este de 126 de zile calendaristice si se imparte in concediu de sarcina (inainte de nastere) si de lauzie (dupa nastere). Cele 126 de zile si le distribuie fiecare femeie dupa cum ii convine, singura restrictie fiind ca minim 42 de zile din cele 126 sa fie dupa nastere.
Numai cele 42 de zile de dupa nastere din acest concediu sunt obligatorii. Pe restul poti sa nu le iei, daca acest lucru te avantajeaza mai mult.

·         Concediu de risc maternal
Concediul de risc maternal poate fi luat în următoarele situaţii: înainte de data solicitării concediului de maternitate, după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu şi în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de doi ani sau a vârstei de trei ani – în cazul copilului cu handicap.
Concediul de risc maternal se poate acorda în întregime sau fracţionat, pe o perioadă maximă de 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist care trebuie să elibereze un certificat medical.
Concediul de risc maternal nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
În timpul concediului de risc maternal gravida are dreptul la indemnizaţie de risc maternal suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat. Cuantumul indemnizaţiei este de 75 la sută din media veniturilor lunare realizate în ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical.
Eliberarea certificatului medical se face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţii pre şi postnatale.
În timpul concediului de risc maternal ai dreptul la indemnizaţie de risc maternal suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat, cuantumul indemnizaţiei fiind de 75% din media veniturilor lunare realizate în ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical.

La nastere

·         Concediul de maternitate si indemnizatia de maternitate

·         Un salariu mediu pe unitate la nastere
bonusul poate sa fie destul de mare, mai ales daca lucrati intr-o multinationala..:).
Actele de care ai nevoie sunt: o cerere prin care soliciti acest ajutor conform legii si certificatul de nastere al copilului.

·         Concediu pt fericitul tatic
Durata: 5 zile lucratoare
Se acorda 10 zile lucratoare de concediu in plus in cazul absolvirii unui curs de puericultura.

Trusoul pentru nou-nascuti nu se mai da.

Un comentariu:

Anca Diana spunea...

ai dreptate, si eu am stat pe baricade pana cu 2 saptamani inainte de nastere :) nimeni nu-si mai aminteste cand te intorci :))